На 14.06.1943 г.  по инициатива на художници от Варна, в салона на Мъжката гимназия се е състояло учредителното събрание на дружеството на варненските художници.

На 9.01.1944г. в Салона на Еврейския дом кметът на града г-н Петър Стоянов открива първата, така дълго подготвяна обща дружествена изложба. Между другите въпроси се подхвърля идеята дружеството да поеме инициатива за изграждане в града ни на Постоянна художествена галерия. Пръв Константин Щъркелов прави дарение от 1016 лв. за създаване на един фонд за тази цел и веднага е последван от много от присъстващите. Кметът на общината обещава да ходатайства общинските съветници да впишат в общинския бюджет редовна годишна субсидия за тази цел.

На 12.01.1944г. дружеството на варненските художници се събира, за да учреди фонд „ИЗГРАЖДАНЕПОСТОЯННА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ВЪВ ВАРНА“. Идеята за Постоянна художествена галерия надживява дружеството, което просъществува четири години.

Всеки Божи ден Градска художествена галерия – Варна отваря вратите на Мъжката гимназия, за да срещне жадните с изкуството на съхранената традиция.

Понеделник

почивен ден

Вторник

от 10ч. до 18ч.

Сряда

от 10ч. до 18ч.

Четвъртък

от 10ч. до 18ч.

Петък

от 10ч. до 18ч.

Събота

от 10ч. до 18ч.

Неделя

от 10ч. до 18ч.

Оставете ревю

Цена
Местоположение
Персонал
Екстри
Храна
Публикуване...
Вашата оценка беше успешно изпратена
Моля попълнете всички полета
kaziqta юли 8, 2018 1:46 pm
Цена
Местоположение
Персонал
Екстри
Храна

опа